News & Events

TRAM ATTACK 2017

2017-11-18 anordade Krav Maga Academy i Göteborg ett seminarie där elever anslutna till Krav Maga Global fick möjlighet att prova på träning i spårvagnsmiljö. Göteborgs Posten var på plats och intervjuvade elever och tog kort, se en sammanfattning nedanför.

Träning i självförsvar på spårvagnen

GÖTEBORG I helgen anordnades ett annorlunda träningspass i Vagnhallen Majorna. 50 deltagare övade självförsvar på en spårvagn. – De får erfarenhet om hur det är att försvara sig i trånga miljöer i verkligheten, säger instruktören Claes Brånskog.

På utsidan ser treans spårvagn ut som vanligt där den står parkerad i Vagnhallen Majorna. Inne på vagnen råder dock ett organiserat kaos. Utifrån ser det ut som ett femtiotal personer är i vilt slagsmål med varandra.

Vid ett säte har Tina Tengberg kopplat ett stryptag runt Thomas Granlunds hals. Han markerar ett slag mot ansiktet, skickar upp ett knä och tar sig loss.

– Det är extremt kul, men otroligt svettigt, säger Thomas Granlund.

“Känna på hur det är i verkligheten”

Anledningen till den något ovanliga synen i vagnhallen på lördagen är att Krav Maga Academy i Göteborg har lånat spårvagnen för ett träningspass.

Krav Maga är en form av självförsvar utvecklat i Israel. Det handlar om att ta sig ur hotfulla situationer med hjälp av en teknik som bygger på kroppens instinktiva reflexer. Utövarna tränar på försvar mot såväl slag och stryptag och beväpnade personer.

– I träningslokalen kan man få en viss typ av realism. Men när man tränar på en pub eller i en spårvagn får man känna på hur det är i verkligheten, i trånga utrymmen. Vi kör även i civila kläder så att man förstår hur jeans och andra kläder kan göra det svårare att röra sig, säger instruktören Peter Jalvinger.

Fler kvinnor vill träna självförsvar

Tina Tengberg har tränat Krav Maga i tre-fyra år. Hon tycker att spårvagnspasset är en bra omväxling från träningslokalens mjuka mattor.

Tina Tengberg
– Jag åker ju spårvagn och även om jag inte har varit med om något direkt själv så har jag sett andra gå in och avstyra saker på ett snyggt sätt. Då har jag funderat över vad jag själv kan göra om någonting händer, säger hon.

Första gången klubben anordnade träningspass på en spårvagn var för omkring tio år sedan. De senaste åren har det dock blivit alltfler kvinnor som söker sig till klubben, säger Petter Jalvinger.

– Omkring 60 procent av de som börjar vid terminsstart är tjejer. Det är jätteroligt att de kommer, men tyvärr är det nog också en återspegling av hur samhället ser ut. De vill lära sig att försvara sig, säger han.

Instruktören: Ger ett inre lugn

Trots att det ser våldsamt ut på vagnen tror han att det skulle leda till mindre våld om fler lärde sig självförsvar.

– Ju mer du tränar desto mer erfarenhet får du och då kan du använda mindre våld. Har man kunskapen skickar man ut signaler som gör att folk känner av det. Då får man ett inre lugn också som gör att man förhoppningsvis inte hamnar i bråk, säger han.

En av dem som nyligen började med Krav Maga är Emma Franzén.

Emma Franzén
– Det är skönt att känna sig säker. Jag har ingen lust att anpassa tiderna för när jag går hem för att det känns osäkert, säger hon.

Känner du dig mer trygg av träningen?

– Ja, det tycker jag. Jag kan känna mig lite otrygg ibland, men då väljer jag att inte göra det. Man bevisar vad man kan med kraft och styrka.

Redan efter en halvtimme är det rejält varmt inne på spårvagnen. Svetten rinner från Thomas Granlunds panna.

Thomas Granlund
– Jag skulle inte säga att jag är speciellt rädd när jag är ute, men jag vägrar bli ett offer. Man får ju försvara sig och jag tror att det skulle vara ett mycket tryggare samhälle om folk inte var rädda. För det är rädslan som skapar det riktiga, onödiga, våldet, säger han.

Källa: Göteborgs Posten – Anders Hagström
Länk: www.gp.se